Maakt je je zorgen of kunstgras huisdiervriendelijk is? Kunstgras kan een grote investering zijn, dus het is begrijpelijk dat je je zorgen maakt over de vraag of je huisdieren er wel of niet mee doorgaan. Misschien maak je je zorgen dat je nieuwe gazon vlekken krijgt, begint te ruiken, of dat je huisdier zal proberen het op te eten. Als kunstgrasinstallateur kan ik je geruststellen dat al deze angsten volledig ongegrond zijn. In feite, in meer dan acht jaar van het installeren van kunstmatige gazons op de eigendommen van huiseigenaren, hebben we nog nooit een keer een van deze problemen ondervonden.

Kunstgras kan niet bevlekt raken door urine

Kunstgras van goede kwaliteit heeft meestal een uitstekende UV-stabiliteit en wordt onderworpen aan strenge tests op kleurvastheid en UV-bestendigheid. In tegenstelling tot natuurlijke gazons worden kunstgrasvezels niet beschadigd door dierlijke uitwerpselen of urine. Het verkleurt niet en de urine gaat door de geperforeerde gaten in de achterkant van het gras en in de samengestelde ondergrond, zonder schade of plassen aan je gras.

Huisdieren proberen kunstgras niet op te graven

De reden waarom de meeste huisdieren echt gras proberen op te graven is vanwege de modder. Echter, omdat kunstgras betekent dat er geen modder in het spel is, zijn huisdieren minder geneigd om te graven of te plukken. Omdat het van plastic is gemaakt, heeft het totaal andere eigenschappen dan echt gras, en dient het als een afschrikmiddel om huisdieren ervan te weerhouden het te verpesten. We hebben kunstgras geïnstalleerd in veel huizen met zelfs de meest weerbarstige honden (in sommige gevallen tot 7 in één huishouden!) en hebben nooit problemen gehad met huisdieren die kunstgras proberen op te graven of aan de randen op te trekken. Maar als je je hier vooral zorgen over maakt, kunnen er extra maatregelen worden genomen in de vorm van gegalvaniseerde stalen pinnen en een houten rand waar we de grasrand aan kunnen spijkeren. Deze ronde pinnen en spijkers zijn zo diep en zo goed verborgen dat huisdieren niet in staat zouden zijn om de randen op te graven of zich op de spijkers te kwetsen.

Kunstgras is uiterst duurzaam

Kunstgras is ontworpen om bestand te zijn tegen zeer zware voetstappen en is sterk genoeg getest om de Britse normen te overtreffen, zodat de grassprieten niet uit het weefgetouw getrokken kunnen worden. Dit betekent dat je hond het niet kan eten of vernietigen. Omdat hij zo sterk en duurzaam is, kan hij het hele jaar door zwaar gebruik aan, zowel door mensen als door huisdieren. Een kunstgrasveld van goede kwaliteit moet gemiddeld zo’n 15 – 20 jaar meegaan. Ondanks de duurzaamheid zijn er nog steeds verschillende looks en stijlen waaruit je kunt kiezen om aan je persoonlijke smaak te voldoen.