Een hond als huisdier is erg gezellig en leuk, maar het brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee. Elke hondensoort heeft last van zijn eigen kwaaltjes en is gevoelig voor een bepaalde soort aandoeningen. Een aantal aandoeningen komen echter voor bij alle hondensoorten. Lees hier de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij honden.

Wormen

Als een hond last heeft van wormpjes zal die snel afvallen, een opgeblazen buik hebben, last hebben van diarree en weinig energie hebben. De dierenarts kan je helpen met een medicijn om de wormpjes te doden. Laat je hond regelmatig controleren om te voorkomen dat de wormpjes terug keren.

Allergieën

Er zijn diverse soorten allergieën waar een hond allergisch voor kan zijn. De symptomen zijn vaak een gebrek aan energie en veel niezen en hoesten. Ontdek de oorzaak van een allergie. Heeft je hond net een nieuw soort voedsel gegeten of maak hem schoon met een andere shampoo dan je normaal doet? Seizoensgebonden allergieën kunnen genezen worden door middel van medicijnen, maar deze kunnen kans op een verzwakt immuunsysteem vergroten.

Obesitas

Veel mensen vergeten om hun hond regelmatig te wegen waardoor de kans op obesitas groter wordt. In veel gevallen is het uiteraard aan de hond te zien of die lijdt aan overgewicht, maar sommige honden hebben een stevige bouw van zichzelf waardoor gewichtstoename minder opvalt, of ze hebben last van vet tussen de organen. Om te voorkomen dat je hond overgewicht krijgt is het aan te raden om een gebalanceerd dieet met de juiste voedingsmiddelen voor je hond samen te stellen en genoeg te bewegen. Bij obesitas is de kans op artrose en spierscheuren groter, waardoor bijvoorbeeld een kruisband operatie nodig is.

Hondsdolheid

Hondsdolheid komt door de vaccinaties niet meer zo veel voor als vroeger, maar kan nog steeds optreden. Het is te herkennen aan zwaar, dik slijm en agressief gedrag. Zorg dat je hond op tijd zijn spuitje gehad heeft en hou in de gaten dat hij geen contact heeft met wilde dieren. Mocht je het vermoeden hebben dat je hond hondsdolheid heeft moet je direct contact opnemen met je dierenarts.

Twijfel je aan de gezondheid van je hond of heb je vragen over bepaalde aandoeningen? Schroom dan niet om direct contact op te nemen met je dierenarts. Voorkomen is beter dan genezen.