Het Noorse boskatten-ras

Over de Noorse Boskat

Bekend als de Skogkatt in haar oorspronkelijke Noorwegen, de Noorse bos kat is een grote, halfharige kat wiens ruige uiterlijk past bij haar naam. Ondanks het winterste uiterlijk, is dit ras zeer geschikt als een huisdier dat geniet van het gezelschap van andere huisdieren en in het bijzonder hun menselijke metgezellen. Hun relatie met u kan het best omschreven worden als “op hun eigen voorwaarden”. Ja, Boskatten kunnen schootkatten zijn, maar ZELF zullen ze beslissen wanneer ze die schoot op of af gaan. Boskatten staan op zijn minst dicht bij hun mensen op een plek naar keuze: stoel, bed of bureaublad. Een krabpaal en een bij voorkeur hoge kattenboom zijn musts voor de Noorse Boskat thuis. Dit zijn matig actieve katten; er zullen uitbarstingen van energie zijn, gevolgd door lange dutjes. Gevoelig maar sociaal, vindt u ze om intelligente katten die zich gemakkelijk aan te passen aan veranderingen. Fokkers wordt vaak gevraagd of deze katten buiten moeten zijn. Zoals bij alle katten is ook binnenshuis de meest geschikte en zeker veiligste omgeving. Het verstrekken van interessant speelgoed, zitstokken met uitzicht op de buitenwereld, en het belangrijkste, regelmatige een-op-een tijd zal resulteren in een goed aangepaste kat.
Voor het onervaren oog kan de Noorse boskat lijken op andere halfharige rassen zoals de Maine Coon of zelfs op sommige willekeurig gefokte langharige katten. In feite is er een aanzienlijk verschil. Zonder twijfel, de uitdrukking van de Noorse Boskat is opvallend en onderscheidend onder raskatten. Grote, amandelvormige ogen met hun schuine set en de gelijkzijdige driehoekige kop dragen bij aan de unieke uitstraling van dit ras. Van opzij gezien heeft de Boskat een recht profiel, d.w.z. recht van de voorgevel tot aan de punt van de neus. Zwaar gemeubileerde oren die in de driehoek passen maken de look af.

De Noorse Boskat heeft een geïsoleerde, waterdichte dubbele laag die ontworpen is om de Scandinavische winters van zijn oorsprong te weerstaan. De textuur van deze vacht past ook bij die omgeving – langere, grove beschermende haren over een dichte ondervacht. Een volle frontale ruif, struikachtige staart, achterste bretels en getufte poten helpen om deze kat uit te rusten voor het leven in een regio die grenst aan het Noordpoolgebied. Verrassend genoeg vereist deze vacht niet de verzorging van sommige van de langharige rassen: wekelijks kammen samen met een beetje meer aandacht in het voorjaar moet het bedekken. Vaak geïdentificeerd door hun bruine tabby en witte jassen, komen de Noorse Boskatten eigenlijk in de meeste kleuren, van puur wit tot diepste koolzwart, met daartussen alle mogelijke vachtpatronen en kleurencombinaties, met uitzondering van de kleurpuntkleuren zoals gezien in de Siamees of Perzisch-Himalaya, zoals sealpoint of chocoladepunt.

De volledig volgroeide (ongeveer vijf jaar oude) Noorse Boskat is een grote, stevige kat, goed gespierd en aanzienlijk uitgebeend. Verwacht dat een mannetje te wegen van 12 tot 16 pond; volwassen vrouwtjes zullen wegen van 9 tot 12 pond.

Hoewel de Noorse Boskat een relatief nieuw ras is in de Verenigde Staten, is het een zeer oud ras in Noorwegen, dat al eeuwen voorkomt in volksverhalen en mythologie. De term skogkatt betekent letterlijk “boskat”. Naar alle waarschijnlijkheid was dit de kat die de Viking-reizigers met zich meebrachten om hun schepen vrij te houden van knaagdieren, dezelfde klus die ze hadden in de schuren op het Noorse platteland. Hun eerste aankomst op de oostkust van Noord-Amerika kan zijn geweest met Leif Erickson of zijn tijdgenoten in de late jaren 900.
Noorse Boskatten werden bijna verloren als een afzonderlijk ras door hybridisatie met de free-roaming binnenlandse korte trappen in Noorwegen. De belangstelling werd gewekt bij Noorse liefhebbers die vastbesloten waren om het ras te redden, maar de Tweede Wereldoorlog hield hun inspanningen tegen. Inspanningen na de oorlog waren eindelijk succesvol, resulterend in het feit dat de Noorse Boskat niet alleen werd verwelkomd in de showring in Europa, maar ook werd aangewezen als de officiële kat van Noorwegen door wijlen koning Olaf. Zij werden pas eind jaren zeventig uit Noorwegen uitgevoerd en het eerste paar kwam in november 1979 in de Verenigde Staten aan. De Noorse boskat werd in februari 1987 ter registratie voorgelegd aan de raad van bestuur van het CFA en in 1993 aanvaard als volledig kampioenschap.

Fokkers stellen meestal kittens ter beschikking tussen twaalf en zestien weken oud. Na twaalf weken hebben de nesten hun basisinentingen gehad en de fysieke en sociale stabiliteit ontwikkeld die nodig is voor een nieuwe omgeving, showen en vervoerd worden. Denk er bij het bespreken van de prijs van een kitten aan dat de fokker vaak een of meerdere reizen naar Europa maakt om katten te onderzoeken en te halen voor hun fokprogramma. Andere overwegingen kunnen betrekking hebben op titels van deze katten in competitie of afstamming, alsmede voorkeursaanduidingen en type. Gesprekken met de fokker kunnen onder andere bestaan uit aanbevelingen over de chirurgie van de homo/neuter, voeding en informatie over het registreren van uw kitten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de secretaris van de Rasraad voor dit ras.