Onder de dieren bevinden zich de zogenaamde katachtigen. Dit zijn gespecialiseerde landroofdieren die voornamelijk nachtdieren zijn. Door de combinatie van hun intrekbare klauwen en hun grote behendig- en wendbaarheid zijn het uitstekende klimmers die graag in de buurt van bosrijke gebieden leven. Andere fysieke kenmerken die katten eigen zijn, zijn hun scherpe zicht bij zwak licht en hun uitstekende gehoor. Hun snorharen helpen hen verder als tastorgaan voor situaties met weinig licht. Sociaal gezien leven ze doorgaans solitair.

Er zijn op de wereld iets minder dan 40 verschillende soorten katachtigen van diverse grootte en kleur. De populairste variant is natuurlijk de huiskat die tam genoeg is om in een huishouden te houden en daarnaast zeer zelfvoorzienend is wat dit een ideaal huisdier maakt.

Bekende katachtigen

De bekendste katachtigen zijn de leeuw, de tijger, de jaguar, de luipaard en de cheeta. De leeuw is bekend vanwege zo’n omvang en hun woeste manen. Dit soort wordt vanwege het imposante voorkomen ook wel de koning der dieren genoemd. Andere katten als de tijger en de luipaard staan ook bekend om hun grootte, maar ook vanwege hun gekleurde vacht. Hierbij is het wit, zwart en oranje gestreepte patroon kenmerkend voor de tijger, terwijl de luipaard bekend staat om het gestipte patroon. De cheeta daarentegen staat bekend als een van de snelste landdieren op aarde welke een snelheid kan bereiken van wel 120 km per uur tijdens een sprint.

Grote katachtigen

De grootste katachtige ter wereld is de siberische tijger. Deze kunnen wel 3 meter lang worden exclusief de lengte van de staart. Ze worden gemiddeld 1 meter hoog en vallen prooien aan van twee maal hun eigen omvang. Deze dieren leven in het wild in gebieden in het noorden van China. Door hun huid en vacht kunnen ze temperaturen verdragen van -45°C. Een ander bijzonder grote kattensoort is een hybride soort welke een kruising is tussen een tijger en een leeuw. De zogenaamde lijger. Deze kunnen een lengte bereiken van 3 tot 3,6 meter. Deze dieren zijn alleen in gevangenschap ontstaan.