Volwassen katten en kittens spinnen vaak, maar waarom? Of ze nu aandacht willen of een dutje willen doen, vaak hoor je je kat spinnen. Als eigenaar van een kat kun je je verbazen over het gedrag van je kat en vragen stellen als: “waarom spint je kat? Alle katten zijn verschillend en sommige kunnen vaker spinnen dan andere. Lees verder om meer te weten te komen over waarom katten precies spinnen en andere communicatietips.

Waarom spinnen katten?

Er zijn veel redenen waarom je kat kan spinnen. Sommige katten spinnen veel, terwijl andere alleen spinnen als ze slapen. Om deze reden is het misschien de moeite waard om te kijken of je kat vaker spint. We zien katten meestal spinnen als ze tevreden zijn, hoewel zieke of gestreste katten ook spinnen, in een poging om zichzelf te kalmeren. Als je je zorgen maakt, kunt je de medische zorg van je dierenarts inroepen of je dierenverzekering raadplegen. Zij kunnen vertellen wat je het beste kunt doen en een behandelplan voor je katachtige vriend bepalen.

Wat betekent het spinnen van een kat eigenlijk?

Het kan zoveel betekenen! Vooral omdat het een unieke manier is voor je kitten of kat om te communiceren. Natuurlijk kan je kat je laten zien hoe gelukkig ze is. Om deze reden komt het vaak voor dat katten spinnen wanneer je ze aait of wat lekker geeft. 

Wist je dat? 

Het geluid van spinnen wordt vermoedelijk veroorzaakt door trillingen van de keelstructuren. Dat klinkt ons als muziek in de oren.

Probeert mijn kat te communiceren als ze spinnen?

Katten lichaamstaal en vocalisaties kunnen je helpen je beste vriend beter te begrijpen. Daarnaast kan spinnen een manier zijn voor je kat om je te laten weten hoe ze zich voelt. Wanneer je kat spint, is het vaak een kwestie van tevredenheid communiceren, of dat ze ontspannen zijn. Daarentegen kunnen ze zichzelf kalmeren als ze pijn of stress hebben. Als je kijkt naar de context waarin de kat spint, kan dit je helpen om erachter te komen wat de kat communiceert, maar ook om de lichaamstaal van je kat te evalueren. Als je kat bijvoorbeeld net heeft gegeten en in de zon ligt te relaxen, kunnen we concluderen dat spinnen voor je kat ontspannend is.