Honden en katten zijn hele fijne gezelschapsdieren. Ze worden gezien als een echt onderdeel van het gezin, maar de kosten van een huisdier kunnen snel oplopen door onder andere voeding, speeltjes, traktaties en bezoeken aan de dierenarts. Om onverwachte kosten van de dierenarts te dekken is een dierenverzekering aan te raden. In dit artikel lees je wat zo’n verzekering dekt.

Wat is een dierenverzekering?

Een dierenverzekering is in het leven geroepen om onverwachte kosten van de dierenarts vergoed te krijgen wanneer je hond of kat ziek of gewond is. Sommige verzekeringsmaatschappijen bieden een aantal vaste verzekeringspakketten voor huisdieren, maar je kunt ook een individuele polis voor je dier afnemen.

Polissen vergoeden doorgaans tot een bepaald percentage van de totale kosten, maar dat varieert per verzekeraar en de gekozen polis. Bij vrijwel elke verzekering ben je verplicht om vooraf de rekening van de dierenarts te betalen, waarna je de kosten achteraf kan declareren om een vergoeding van de verzekeraar te ontvangen.

Waarom heb je een dierenverzekering nodig?

Het maakt niet uit hoe zorgzaam je voor je huisdier bent, er is altijd een kans dat ze iets breken, ziek worden of iets eten wat ze niet mogen. Als je hond of kat door een dierenarts geopereerd moet worden, kunnen de kosten snel oplopen. Als je geen spaargeld hebt om de kosten te betalen, kan het een moeilijk verhaal worden om je huisdier te laten behandelen en zijn/haar gezondheid te verbeteren.

Wat dekt de dierenverzekering?

Net als bij andere verzekeringen kun je bij een dierenverzekering ook zelf de polis kiezen. Over het algemeen dekt elke polis van een dierenverzekering:

  • Lichamelijk letsel veroorzaakt door een ongeval, zoals botbreuken en vleeswonden.
  • Ziektes die ontstaan bij een gezond dier, bijvoorbeeld infecties, maagklachten en huidaandoeningen.
  • In sommige gevallen ook steriliseren/castreren, chippen, vaccineren en tandheelkunde.

Wat is niet gedekt?

Dierenverzekeringen vergoeden over het algemeen geen kosten van:

  • Reeds bestaande aandoeningen of ziektes, voordat je de verzekering hebt afgesloten
  • Gedragsproblemen
  • Zwangerschap
  • Verzorging
  • Voedsel- en dieetproducten en -diensten