Paarden hebben specifieke dieetwensen, omdat ze herbivoren zijn en een unieke spijsvertering hebben dat redelijk verschillend is dan dat van mensen. Door hun spijsvertering hebben ze voornamelijk een dieet nodig dat rijk aan vezels is en voornamelijk ‘geserveerd’ in hele kleine porties. Paarden eten dus relatief vaak kleinere maaltijden in plaats van op vaste tijdstippen veel. Maar welke typen voeding zijn er dan precies geschikt? Dat hebben we in deze blog op een rijtje gezet.

Het begint met ruwvoer

De basis voor een goed dieet van paarden is ruwvoer. Het ruwvoer bestaat uit de vezelrijke producten zoals gras en hooi, waar een paard lang op moet kauwen om het goed te kunnen doorslikken. Bij het kauwen op dit droge voedsel maakt een paard tevens veel speeksel aan, wat helpt bij het verteren en vermindert de kans op maagzweren of andere maagproblemen. Ook heeft het vele kauwen een positieve invloed op het gebit. Doordat een paard veel kauwt, slijten de kiezen redelijk gelijkmatig af. Hierdoor vermindert de kans op tandproblemen. Andere vormen van ruwvoer zijn kuilhooi, snijmais, stro en luzerne. Het laatste wordt voornamelijk gebruikt vanwege de grote hoeveelheid benodigde vitamines en mineralen.

Krachtvoer ter ondersteuning

Als een paard eigenlijk alleen in de wei of in de stal staat en er wordt verder niet op gereden, is een gevarieerd dieet aan ruwvoer ruim voldoende om je paard gezond te houden. Er zijn echter voldoende paarden die wel meer energie nodig hebben om bijvoorbeeld sportieve prestaties te leveren, of om aan te komen als ze te mager blijken te zijn. Daarom kun je krachtvoer voor paarden kopen. Krachtvoer bevat meer vitamines en mineralen en wordt bijvoorbeeld geleverd als muesli of brokken. Wat voor krachtvoer precies geschikt is voor je paard hangt af van de specifieke prestatie die het paard moet leveren. Ook de leeftijd van het paard heeft invloed op het ideale dieet. Dit zijn allemaal factoren waar je rekening mee moet houden voordat je het dieet samenstelt. Daarbij is het belangrijk om het krachtvoer ook altijd te verdelen over verschillende porties over de dag.